Harper Lee

Harper Lee

Amerikai, „egykönyves” szerző az alabamai Monroeville-ben született, Robert E. Lee polgárháborús tábornok leszármazottja. Édesapja szerkesztő, laptulajdonos, képviselő és kisvárosi ügyvéd. A gyerekként meglehetősen fiús természetű lány korán kezdett olvasni.

Gyermekkori jó barátja Truman Capote, akivel később közösen is dolgoztak.

Jogi tanulmányokat folytatott az Alabamai Egyetemen, egy évig cserediákként Oxfordban is tanult, de a záróvizsgát nem tette le. Hat hónappal tanulmányai befejezése előtt New Yorkba utazott, hogy irodalmi karriert építsen. Az 50-es évek folyamán repülőjegy értékesítőként dolgozott az Eastern Airlines-nál és a British Overseas Airways-nél, majd csatlakozott Truman Capote-hoz. Elutaztak a kansasi Holcomb-ba és segített neki az ott történt gyilkosságokkal kapcsolatos anyaggyűjtésben. Ennek alapján írta Capote a Hidegvérrel című tényregényét.

59-ben hazatért, hogy beteg apjának gondját viselje. Karácsonyi ajándékként barátaitól kapott egy évi fizetésének megfelelő összeget, hogy csak az írással foglalkozhasson.

Ne bántsátok a feketerigót című regénye 1960-ban jelent meg és egy évvel később széppróza kategóriában Pulitzer-díjat kapott. Újabb egy év múlva sikeres, több Oscar-díjat nyert film készült belőle. A regény számos életrajzi elemet tartalmaz. Főszereplője Scout, Leehez hasonlóan fiús természetű lány, akinek apja szintén kisvárosi ügyvéd. Dillt, Scout barátját a szerző Truman Capote-ról mintázta. A filmben Scout apját, Atticust Gregory Peck játszotta, aki az írónő közeli barátja lett.

Lee „egykötetes író” maradt, bár kétszer is új könyv megírásába kezdett, nem fejezte be azokat. Néhány esszé kivételével többé nem publikált semmit. Bár több tiszteletbeli doktorátust is elfogadott, szinte minden közszereplést és interjút elutasított.

2007-ben George W. Bush elnök az Egyesült Államok legmagasabb polgári kitüntetésével, az Elnöki Szabadságéremmel tüntette ki.

Forrás: www.harperlee.com
www.wikipedia.org

Teljes életrajz
Pozíció Cím Ár

2 termék

Ne bántsátok a feketerigót!

Harper Lee

Bolti ár: 3 990,00 Ft

Geopen ár: 3 192,00 Ft

Menj, állíts őrt!

Harper Lee

Bolti ár: 3 690,00 Ft

Geopen ár: 2 952,00 Ft

Pozíció Cím Ár

2 termék