Bartleby és társai

Enrice Villa-Matas
„Bizonyos emberek dicsősége vagy érdeme abban rejlik, hogy jól írnak; másoké meg abban, hogy nem írnak.”A különleges regény hőse az irodalom terén mutatkozó Bartleby-szindrómát kutatja. Vajon miféle jelenség ez? Kik azok a bartlebyk?

Nos azok akikben mélységes tagadás lakozik minden iránt. ők azok akik Melville Bartleby a tollnok című novellájának címadó szereplő‘jéhez hasonlóan minden kérésre megbízásra azt felelik: "Inkább nem tenném."


A regény valójában a világirodalom girbegurba ösvényén végigvezetett elgondolkodtató eszmefuttatás és tiszteletadás a tagadás olyan művészei elő‘tt mint Robert Walser Robert Musil Arthur Rimbaud Macel Duchamp Herman Melville vagy J. D. Salinger. Egy különös ember lábjegyzetek alkotta naplójában olyan kérdésekre keresi a választ hogy miért létezik az ember miért ír és miért bénulhat le irodalmi szempontból miként érheti utol a negatív késztetés kórja.


Enrique Vila-Matas a kortárs spanyol irodalom egyik legjelentő‘sebb képviselő‘je. A nem-írást boncolgató esszéregényének igazi erénye hogy megíródott és filozofikus szépségű irodalmi csemege lett belő‘le.


Linkajánló


Hallgatni bronz - Magyar Narancs

Bolti ár: 2 990,00 Ft

Geopen ár: 2 392,00 Ft

-20% | 598,00 Ft kedvezmény

Kosárba
Személyes átvétel: Ingyenes
Pick Pack Pont: 3-5 nap 550 Ft
Házhozszállítás: 3-5 nap 990 Ft

Belelapozó: N/A

Eredeti cím: Bartleby y companía

Fordító: Pávai Patak Márta

ISBN: 9789639574694

Kiadás éve: 2008

Kötés: kartonált, ragasztott

Méret: 130×195 mm

Szerző: Enrice Villa-Matas

Terjedelem: 232 oldal