Donna Leon

Donna Leon

Donna Leon, a Velencében élő amerikai írónő Brunetti-sorozatának kilenc kötete jelent meg eddig hazánkban. A sorozat tizenhat kötetének külföldi sikere jelzi, a közönség ma is nyitott a klasszikus krimire. Donna Leon Brunetti-sorozata a klasszikus detektívregény hagyományait eleveníti fel, a szépirodalom és a szórakoztató irodalom határán egyensúlyozik. A kötetek egytől egyig az amerikai származású írónő választott hazájában, Olaszországban, Velencében játszódnak.

Donna Leon 1942-ben született New Jersey-ben. 23 éves korában Perguiában és Sienában tanult, majd tizennégy évnyi utazása során szinte az egész világot bejárta. Végül Velencében telepedett le, ahol angol irodalmat tanított a Maryland Egyetem olaszországi karán, mellette pedig íróként dolgozott. Néhány éve felhagyott a szeretett tanítással, hogy minden idejét az írásnak és egyéb kulturális, illetve társadalmi tevékenységeinek szentelhesse.

„Hobbijai” és a számára fontos társadalmi kérdések regényeiben is gyakran feltűnnek. Az irodalom mellett elszánt operarajongó, azon belül is a barokk áll legközelebb szívéhez. Olvasói találkozóin ragaszkodik a zenei aláfestéshez, és gyakran együtt énekel a jelenlévő érdeklődőkkel. „A komolyzene mai helyzete a zenei oktatás bukása. És a kultúra mindenkori szereplőinek bukása, akik elfeledkeznek a zenei kultúra továbbörökítéséről. Az operának ráadásul sznob mellékíze lett, a fiatalok meg sem merik közelíteni az operaházat.” Ezen kíván az írónő népszerűségét felhasználva változtatni, kizárólag ezért értékes számára a hírnév.

Ezen kívül a társadalmi megkülönböztetés, a különleges bánásmód összes formáját elutasítja. Ízig-vérig liberális személyiségéből adódik az is, hogy bár könyveit húsz nyelvre lefordították, olaszul mégsem jelentek meg művei. „A könyveim nem jelentek meg olaszul és nem is fognak. Így döntöttem, mert nem akarok olyan helyen élni, ahol híres vagyok. Azt hiszem, azért nem szeretem ezt, mert egyfajta igazságtalanságot teremt az emberek között… Nem szeretem az eltérő bánásmódot, teljesen ellenkezik a társadalmi érintkezésekről alkotott elképzeléseimmel. (…) Itt a postás ugyanúgy szólít engem, mint bárki mást és ugyanúgy lemegyek azon a 62 lépcsőfokon minden reggel, mint a többiek. Szeretem ezt.”

Könyvei könnyed hangulata is meggyőződéseinek köszönhető: nem szereti, ha az erőszak helyet kap az oldalakon. „Szerintem nem tesz jót az embereknek, így az sem ha írnak róla. Sosem volt televízióm és nem járok moziba, így egyáltalán nem vagyok hozzászokva az erőszak látványához.”

Donna Leon sikerének titka a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint, hogy „nagyon érti a dolgát… könyvei egyszersmind mesteriek és ragyogók.”

A Geopen Kiadónál megjelent művei:
Halál idegenben, A névtelen velencei, Vérző kövek, Felsőbb körök, Nemesi kisugárzás, Gyilkosság receptre, Végzetes áradás, Méregpohár az operában, Bíbornál is sötétebb, Az aranytojás, Ha nincs kegyelem, Örök ártatlanság, Földből vétettünk


Nálunk is kapható könyvei

Az aranytojás
Elfogyott
Ha nincs kegyelem
Elfogyott
Halál idegenben
Elfogyott
Végzetes áradás
Elfogyott
Felsőbb körök
Elfogyott
Földből vétettünk
Teljes ár: 3990 Ft
Aktuális ár: 3192 Ft