A boldogság a konyhában lakozik

írta: Balázs Éva

2020. 09. 17.

A 91 esztendős mestert ismeri és elismeri az egész világ. Nemcsak mint a francia konyha megújítóját, a nouvelle cuisine irányzat meghatározó alakját, hanem a leghíresebb és legrangosabb szakácsverseny elindítójaként is számon tartják. A kétévente megrendezett Bocuse d’Or ma már olyan nagyszabású esemény, mint bármely jelentős sportverseny vagy akár Európabajnokság, sőt olimpia (Széll Tamás személyében kiváló helyezést kivívott érintettségünk is van a dologban), hiszen népes közönség szurkolja végig, ki nyeri el az Arany Bocuse-t.

2003 óta pedig a világ legfontosabb séfiskolái közé tartozó Paul Bocuse Intézet is a nagymester nevét viseli. A Lyonhoz közeli intézmény különleges iskola – küldetése a francia konyhára jellemző mesterségbeli fogások, az életöröm, a franciás életstílus megismertetése. A gyönyörű, XIX. századi Vivier kastély falai között 37 nemzet 650 hallgatója tanulhatja a gasztronómia rafinált fortélyait. Ők a kivételezettek, de hogy az intézet szélesebb közönséggel is megoszthassa a konyhaművészet titkait, fennállásának 25. évfordulójára a rangos Larousse kiadóval közösen gazdagon illusztrált, pompás kiállítású könyvet jelentetett meg.

restaurant-d-application.jpgA Vivier kastély

Két éve pedig a Geopen Kiadó büszkén és örömmel nyújtotta át a hazai olvasóknak immár magyar nyelven e művet, amely több mint 700 oldalnyi tananyag bemutatásával segít elsajátítani a francia konyhaművészet csínjátbínját. Tehát az volt Paul Bocuse és alkotótársai célja, hogy az iskola séfjeinek egyedülálló módszereit – szám szerint 250-et – fotóval illusztrálva kivigyék az intézet falain túlra. Ha már a számoknál tartunk: több mint 1800 étel-, alapanyag- és fázisfotó szemlélteti a technikai, szakmai leírásokat; 70 egész oldalas képpel illusztrált eredeti recept szerepel az intézet konyhafőnökeitől a legegyszerűbbektől a legrafináltabbakig vagy legkorszerűbbekig. Részletgazdag leírások segítik, hogy mindent megtanuljunk a minőségi alapanyagokról, az élelmiszerek tulajdonságairól és az elkészítési módokról. Megtudhatjuk, milyen a tökéletes vendéglátás, hogyan teremtsünk összhangot étel és ital között, milyen a hibátlanul terített asztal.

22499040_1628843827176004_3791335667616385910_o.jpg

Nem kifejezetten szakácskönyv, hiszen az ember nem ezt teszi oda a konyhai előkészítő pultra, hogy főzzön belőle. Ebből okulni, tájékozódni, töltekezni lehet. A csak főzni szeretők, az érdeklődő laikusok, a műkedvelő alkalmi szakácsok is profitálhatnak belőle. Minden benne van az alapoktól a csúcséttermi szintig. De még azok is megtalálják a számukra érdekeset vagy izgalmasat, akik szeretnek étterembe járni vagy csak jókat és különlegeseket enni.

18575583_78b1879f8519f89b2140c4b2ba6504fe_y.jpg

Nemcsak technikai fogásokat tanít meg precíz alapossággal, hanem igényességre nevel, megláttatja az egyszerűség értékeit, ösztönöz, s legfőképpen rányitja az ember szemét a főzés örömére, a terített asztal közösségformáló erejére. Egyszóval benne van az ikonikus Bocuse mester filozófiájának esszenciája: jó alapanyagok, jó hőmérséklet, jó ízlés.

Ilyen egyszerű!