A polihisztor

2020. 05. 04.

Sebész, egykor tengeralattjárón szolgálatot teljesítő tiszt, vállalkozó, filmproducer, amatőr régész. Megszállottan síel, bringázik, teniszezik, nem mellesleg letehetetlenül izgalmas regények szerzője évtizedek óta. Polihisztor. Superman. Ha azt mondom, Kóma, Fertőzés, Agymosás, Halálcsapda, Járvány vagy az újabbak közül Sarlatánok, Génhiba, Genezis – már az is tudja, hogy az idén 80 éves Robin Cookról van szó, aki eddig nem találta volna ki.

Orvoskrimijeinek legtöbbje mintha megjósolta volna, hogy egyszer bekövetkezik az, ami 2020 kora tavaszán már nyilvánvalóvá vált. Cook több mint negyven éve szórakoztatja rajongóit a nehezen kezelhető-fékezhető kórságokkal, de mi csak elmerülünk az olvasói élményekben, és miután a történet végére értünk és lerágtuk körmünket az izgalomtól, megkönnyebbülten felsóhajtva becsukjuk a könyvet. A ragályos betegségekre, az orvoslást környékező visszaélésekre, a tudatlanságból fakadó kiszolgáltatottságra érzékenyen reagáló sebész-vállalkozó szerző pedig négy évtizede tart attól, hogy egyszer világra szóló pandémia tör ki, és ha úgy vesszük, már nem csupán szórakoztatva borzolgatta az idegeinket, hanem figyelmeztetett is például a világjárvány rémére. Mi persze az alkalmankénti pánikszerű ijedség után mintha túl korán legyintettünk volna AIDS-re, ebolára, madárinfluenzára, és idén márciusban meg még a COVID-19-re is, hogy jön a meleg, aztán odapörköl a fránya vírusnak. Azóta kiderült (már akinek!), hogy tévedtünk.

1_2_index.jpgKét évvel ezelőtt, amikor Robin Cook legutóbb, a Sarlatánok magyar kiadásának megjelenésekor itt járt Budapesten, meggyőzött arról, hogy nem csupán regényeit népszerűsítő aggodalom nyomasztja, hanem valódi, őszinte. Ha ma már nem operál, naprakészen tájékozott az orvosi kutatások, fejlesztések terén, és érzékenyen reagál azok járulékos anomáliáira is. A Sarlatánok már címében sugallja a hozzá nem értők, a magukat szakembernek hazudó csalók káros ténykedését.

A Génhiba a mindenáron kikényszerített sikert áhító, magát istennek képzelő, no és sok-sok pénzt összeharácsoló szörnyet leplezi le, aki attól sem retten vissza, ha világjárványt szabadít az emberiségre. A legújabb krimije, a Genezis a családfakutatás meglepő vonatkozásaira reflektál. Én megmondtam, döngethetné a mellét Robin Cook elégedetten, de ő tényleg szerény ember. Már neki is látott a legeslegújabb regényének. Egyelőre titok, mit látott meg, ami a közeljövőben veszélyforrás lehet számunkra. A borzongás mellett legyünk résen!